Blockchain- hva er det egentlig?
Blockchain er et tema som har vært mye omtalt i det siste. Mange har brukt tid på å sette seg inn i systemet og kanskje til og med investere i denne digitale valutaen Bitcoin. Det er ikke alltid like lett å forstå hvordan slikt fungerer, og alle sider man leser består av avanserte faguttrykk. I mitt forsøk på å prøve å forstå hvordan bitcoin og Blockchain fungerte, kom jeg over en utrolig smart måte å illustrere systemet på (etter min mening iallfall).
William Mougayar, Venture advisor, 4x entrepreneur, marketer, strategist and blockchain specialist, beskriver blockchain som et gigantisk Google Docs. Han forteller at den tradisjonelle måten å dele et dokument på er å skrive et word dokument, lagre det, sende det og vente på at den andre parten returnerer det, før du kan se de nye endringene. Altså, to personer kan ikke sitte å jobbe på samme dokumentet samtidig. Dette er på mange måter slik store funksjoner som for eksempel banker fungerer idag.
Google docs
Enkelt forklart er Google Docs det motsatte av et tradisjonelt dokument. Her har flere personer tilgang til det samme dokumentet samtidig, og alle har muligheter til å gjøre endringer som til en hver tid oppdateres hos alle. På samme måte kan vi illustrere en Blockchain database. Databasen er ikke lagret på ett sted, den er tilgjengelig for alle hele tiden. Dette gjør at sentraliseringen forsvinner, alt blir mer transparent og det blir lettere å verifisere transaksjoner.
Det er viktig å poengtere at Blockchain og Google docs også har noen ulikheter. Spesielt det faktum at på et dokument kan du redigere vekk tekst og ting etterhvert, det kan du ikke i en Blockchain- database. Her er systemet designet på en måte at transaksjoner er uforanderlige, altså at det ikke kan slettes. Dette gjør at manipulering blir umulig og det blir vanskeligere for hackere å hacke, eller for svindlere å svindle.
Blockchain for forsyningskjeder
Blockchain ser ut til å være det neste steget for mange forsyningskjeder. Ved å overføre forsyningskjedene til et slikt transparent system blir det lettere å vite hvor varene kommer fra, forsikre seg om at alle transaksjoner er gyldige og vite at manipulering nærmest er umulig. Når det er sagt er en forsyningskjede mye mer avansert enn bitcoin, hvor du enten betaler eller overfører valuta. Derfor fungerer gjerne ikke “Bitcoin mining” like godt her. Et alternativ for mining kan være Smarte avtaler
Smarte avtaler
En smart avtale eller kontrakt er et program som bruker blockchain til å gjennomføre kontrakten. Da programmet er lagret på blockchain, kan den utløse en levering når en betaling er mottatt eller motsatt. Da dette går automatisk gjennom kontrakten, er svindel eller andre forstyrrelser umulig. Med en slik kontrakt sparer du også penger og tid, da du ikke trenger å overvåke eller ha tredjeparter for å ta seg av gjennomføring.
Choon
Choon er en streaming tjeneste og betalings økosystem basert på blockchain design, som vil ta ibruk disse smarte avtalene. Choons smarte kontrakter vil tillate artister, ledere og grupper å lage kontrakter som viser betalings-delingen for en hver låt. Når en låt blir streamet eller lastet ned, vil inntekten bli distribuert rett i lommebøkene til de enkelte interessentene i avtalen, på en nærmest fullstendig transparent måte. Dette vil spesielt bli mer lønnsomt for artistene/gruppene.
Se nærmere hvordan Choon fungerer her;
Kilder til dette innlegget;
–https://blockgeeks.com/guides/what-is-blockchain-technology/
–https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp
–http://www.logisticsbureau.com/how-blockchain-can-transform-the-supply-chain/
–https://www.bitcoinmining.com/
-https://www.choon.co/
4 kommentarer til «Blockchain- hva er det egentlig?»
Bra innlegg! Jeg har alltid lurt på hva Blockhain er, og nå fikk jeg svaret 🙂 – http://www.AdrianWendel.no
Takk! Det er godt å høre.
Bra innlegg.
Overskriften sier veldig lite. Husk at 8 av 10 kun leser overskrift og inngress. Anbefaler deg også å lære om pyramideprinsippet: http://stammen.no/studenter/pyramideprinsippet (skrevet av en student ifjor)
Takk for tilbakemelding! Dette skal jeg ta med meg videre 🙂